Zempléni királyi románc

A királyi frigyek mindig lázban tartották az embereket. A legfrissebb angol királyi esküvőről is beszéltek a világ minden táján. Ez is egy újabb tündérmese, ahogy a herceg a köznép leányát választja párul magának, és élnek majd boldog hosszú házasságban. Erről jutott eszembe, hogy a mi Zemplénünkben is szövődött egykor egy hasonló románc, annak viszont nem lett menyegző a vége.

Mátyás király igen sokszor megfordult a Zempléni-hegységben, mivel a nagyvad állomány óriási trófeákkal kecsegetett, valamint a Telkibányán található aranybányákból származott a királyi arany nagy része, így egyszerre tudott a szórakozásának is hódolni, és ellenőrizni a királyi birtokot. Tudni való volt Mátyás királyunkról, hogy szerette a vadászatot, a fényűzést viszont kerülte, így a Zempléni-hegységben is álruhában fordult meg leginkább. Történt egyszer egy ilyen alkalommal, hogy a nemes vad helyett egy csinos, fiatal lány akadt az ifjú vadász útjába Telkibánya közelében.

Az ifjú vadász szomját csillapítani állt meg egy hűvös vizű forrásnál, ahol egy helybéli parasztlány épp a korsóját töltötte meg a kútból. A lángra lobbant szerelem nem teljesedhetett be: a király akkoriban még nem vehette el a köznép leányát. A lány mindig kiment a kúthoz, hátha találkozik a daliás ifjúval, de az többé nem jött. A lányt elemésztette a szomorúság, sírja a kút mellett található.

Tompa Mihály Király kútja verse szerint a hegyi forrás azért hideg minden évszakban, mert amikor a király a lány ajkára “csókot nyomott”, a lány elejtette a korsót, ami eltörött, “S ijedtében a völgyi forrás
Azonnal jéghideggé borzadott…!”  Viszont a valóságban földtani eredete miatt ihatunk télen nyáron 4-5 fokos vizet a forrásból. A kút fölött található egy régi bányajárat, amit most jeges barlangnak hívnak, és ott is minden évszakban jegesedés észlelhető a bejárat körül, ami egész Európában egyedülálló jelenség.

Telkibányát érdemes meglátogatni. A történelmi és spirituális helyek sokasága, a szálláshelyek és szolgáltatások sokfélesége minden igényt kielégítenek. Aztán meg visszavárja Aranygombos Telkibánya!

Küldje el kérdését, üzenetét!