Műemlék vízierőmű a Hernádon, a Zemplén kapujában

Gibárt nem az a település, aminek hallatán mindenkinek van egy története, viszont ha azt mondom, hogy egy pár éve még Encs településrésze volt, akkor már a legtöbb ember tudja hová tájolni. Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Abaúj vármegye kis községe, ami tele van izgalmas kikapcsolódási lehetőségekkel.

Fotó: Lovász Róbertné

Gibártot ketté szeli a Hernád folyó. Az a folyó, ami a vadságával egyrészt hátborzongató, másrészt olyan kalandokat ígér, ami Magyarországon egyedülálló. Ha nem is a vadvízi evezést lehet kipróbálni, de olyan sodrása van, ami miatt unatkozni biztosan nem lehet egy vízitúra közben. Tapasztalt túravezető nélkül amatőrök ne induljanak neki, mert szeszélyes és veszélyes. A magyarországi szakaszon Abaújvárnál már vízre lehet szállni, kikerülve a vízlépcsőket (amiből 4 is van) és az erőműveket (amiből 3 is van) egészen a Sajó torkolatig hajózható.

forrás: internet

Gibárton a horgászok is hódolhatnak a hobbijuknak. Jó időben nem kevés pecást látni bringával, vödörrel, bottal közlekedni a faluban. Van ebben a sportágban is extrém sportoló, aki zsákkal, vagy szabad kézzel fogja a part alatt megbúvó egyedeket. Rengeteg halfaj csalogatja a kapásra várókat: domolykó, balin, márna, paduc, harcsa, és a felső szakaszon akár pisztráng is.

A Hernád nem csak a túrázókat, és a horgászokat szolgálja ki, de a települést még villamos energiával is ellátja. Az 1903-ban épült, műemlékké nyilvánított vízierőmű ma is működik, és nem elhanyagolható mennyiségű zöld áramot termel a hálózatba. Az erőmű előre egyeztetett időpontban látogatható, és szakszerű tárlatvezetést is kaphatunk az épp szolgálatban lévő elektrotechnikai szakembertől. Félelmetes bent állni az épületben, ahol egy vízállásmérő mutatja, hogy a fejünk felett torlódik a víztömeg. Az eredeti Ganz turbinák őrült sebességgel forognak, aminek a menetszelét már az ajtón belépve is érzékelhetjük. Nagyon jó állapotban lévő, folyamatosan karbantartott és szép épület, ahol a Kék-túra teljesítményfüzetünkbe még pecsétet is kaphatunk.

forrás internet

Forrás: internet

Ha valaki nem érné be ennyivel, akkor irány a Zemplén, mert az élmények sora várakkal, túraútvonalakkal, műemlékekkel, szórakozási lehetőségekkel, és gasztronómiai különlegességekkel folytatódik.

Forrás: Lovász Róbertné

Küldje el kérdését, üzenetét!