A bányarém nem csak a mesékben létezik

Amikor meghallottam, hogy olyanunk van, amiből ötszáz km-en belül nincs másik, úgy gondoltam kamu. Nem létezhet, hogy pont itt, pont nekünk, én meg nem is tudok róla. És még mennyien nem tudnak róla …

Nem árulok zsákbamacskát, képzeljétek, nincs még egy látogatható aranybánya közel, s távol a vidéken, Telkibányán viszont több is felfedezhető egy kis séta után.
A Kánya hegyre menet aranyszemcséken lépkedve juthatunk el a bányajáratokig, ahol a bánya virágkorában Mátyás király aranyát nyerték ki a vájárok. Ne számítsatok szemet kápráztató, csillogó látványra, de azt tudnotok kell, hogy még mindig van arany a bányában. Igaz már nem lenne gazdaságos a felszínre hozatala, mégis ennek tudatában induljatok felfedezni.

A hely különleges adottsága, hogy nem csak a hegy gyomrában rejtőzik kincs, de a felszínen is találhatunk hegyi kristályokat, és még lapátot és ásót sem kell magunkkal cipelnünk, mert elég csak az avart egy kicsit felzavarnunk, hogy máris kinccsel térhessünk haza utunkról. Ha végigjáruk az aranyásók útját (tanösvény horpáról horpára), különleges példányokkal találkozhatunk.

Ha valaki nem biztos a tájékozódó képességében kérje idegenvezető segítségét, aki kívül belül ismer minden járatot. Telkimanó történelmi és földtani felkészültsége már-már professzorokat megszégyenítő, és kifejezetten szórakoztató az előadásmódja. Ő árulta el nekünk, a bányarém nem csak a mesékben létezik, hanem a középkorban a falu csúfját kiköltöztették a bányába, hogy őrizze, akitől aztán megijedtek a rablók. Hát innen a bányarém fogalmunk.

Zempléni látnivalók, Abaúji látnivalók

A telkibányai Helytörténeti kiállításon a túra után (vagy előtt) érdemes megnézni azt a makettet, ami egy bánya felépítését szemlélteti. Az aprólékosan kidolgozott óriás makett előtt percekig csak ámul az ember, hogy milyen nehéz is volt a bányászok élete. A múzeumban egyébként látható még a Zemplén élővilága, és porcelán kiállítás is.

Telkibánya látnivalói

Nagyon örülök, hogy nekem csak egy pár kilométert kell utaznom azért, hogy aranybányában sétálhassak. Az ország legtávolabbi pontjától is csak 500 km. Nemsokára látogatóközpont épül a bányánál, a 21. század elvárásainak megfelelő szórakoztató elemekkel.

Küldje el kérdését, üzenetét!