10 különleges hely a Zempléni-hegységben

A Zempléni hegység legismertebb látnivalói kétséget kizáróan a várak. Biztosan jártak már Boldogkő várában, Regéc várában és Füzér várában, de vajon tudta-e, hogy nem csak egynapos kirándulást érdemes ide szervezni?

Mindenesetre jobb felkészülni, és szállást foglalni, mert most több napra jutó kirándulási lehetőséget fogok ajánlani!

1. Az Amadé vár romja

Várakból ki sem látszunk a Zempléni-hegység bármely oldalán, viszont ide nincs belépő, és a várúrnő sem kísér végig a termeken, mint Boldogkőváralján. A 13. században épült vár romjaiból ma az öregtorony faltöredéke látható. A kilátás pazar, a 650 m tengerszint feletti magasságban csodás panoráma nyílik a Zempléni-hegység legmagasabb csúcsára. Telkibányáról indulva a Rákóczi túraútvonalat követve (piros jelzés) 6 km sétával érhetjük el.

Amádé-vár

2. Pálos kolostor rom

Írásos emlékek nincsenek a keletkezésének idejéről. Monumentális építmény az erdő közepén. A helyszínnek valószínű szakrális jelentősége van, mert egy ilyen jellegű épületet a 14. század körül nem építettek csak úgy találomra valahová. Évszázadok óta kápráztatja el az arra járót, mert nem sok ilyen restaurálatlan gótikus épülettel találkozunk, ami ilyen épen megmaradt. A Rákóczi túraútvonalon találjuk őt is.

 

3. Szent Katalin ispotály és kápolna

1367-ből származó okiratok számolnak be az ispotály és a templom alapításáról Telkibányán. Az ispotályt a szegény betegek gondozására hozták létre a középkorban. A bányászatáról messze híres település bányász embereinek gondozását szolgálta az építmény.

 

Szent Katalin kápolna, Zempléni látnivalók

4. Mátyás király kútja

Telkibányán él egy rege, mi szerint Mátyás király ifjú korában egy vadászat alkalmával itt találkozott egy fiatal lánnyal, Szép Ilonkával. A kút télen-nyáron 4-5 fokos tiszta forrásvizet ad az arra járó szomjas turistának.

5. Aranybánya a Kánya hegyen

Telkibányán a bányászat jelentős volt a középkorban, gazdag bányavárosként említik az oklevelek. Mostanra viszont a nemesfém kihozatala nem lenne megtérülő vállalkozás, így csak látványosság szinten ér sokat, hogy bemehetünk egy arannyal teli középkori bányába.

6. Angyal Bandi kunyhója a Cserákon

Ki ne ismerné a híres bujdosó betyárt, Angyal Bandit, aki nemesi család sarjaként adta a fejét lótolvajlásra, orgazdaságra, és sorra sikerült megúsznia minden tettét, mert leleményességének köszönhetően a pandúrok soha nem tudták kézre keríteni. A Cserák hegy a Boldogkői vár háta mögött található, a kunyhót pedig ott találjátok.

7. Sólyomkő szikla

Mászóiskolának is nevezik, mert a sziklamászás elsajátításához ehhez fogható terepet nem nagyon találni Magyarországon. Helyenként a 25 m-t is meghaladja az andezit falak magassága. A szikla tetejéről a kilátás páratlan, a panoráma lélegzetelállító.

Sólyomkő

8. Aranyosi völgy

Az aranyosi völgy egy 15 km hosszan elterülő völgykatlan, amely Abaújszántót és Erdőbényét köti össze. Az Aranyos patakot végig kíséri a völgy vonulata. Vajon van köze az elnevezésnek a valósághoz? Vajon aranyszemcséket visz a víz?

9. Hernád folyó

A Hernád egy olyan kincs, aminek birtoklásához nagy merészség kell. Még tapasztalt vízitúrázók is nagyobb körültekintéssel hajóznak ezen szeszélyes, vad, sebes folyón. Vannak csendesebb szakaszai, de tapasztalat nélkül semmiképp nem ajánljuk a vízreszállást.

Fotó: Lovász Róbertné

10. Megyer-hegyi tengerszem

Csodájára járunk minden évszakban, mert olyan természeti képződmény, ami valóban ámulatba ejt. Csak állunk és bámuljuk, nem bírunk betelni vele. Mindenkinek látni kell!

tengerszem

A Zemplén tele van különleges, lélegzetelállító, hidegrázós helyekkel. Bakancsot fel!

Küldje el kérdését, üzenetét!