Az első dolog, amit tisztázni szükséges: a név. Van Gönc és van a Gönci barack. Utóbbi az előbbiről kapta a nevét, de azt már kevesen tudják, hogy kicsit olyan ez, mint a debreceni, ami a civis városból ered, de nem a Nagytemplom előtt töltik a kolbászt a legendásan büszke debreceni polgárok.
Nos, a Gönci barack is Göncnél kiterjedtebb területről származik. A hivatalos, eredetvédelmi rendelkezés szerint Gönc, Boldogkőváralja és a Zemplén lábának bizonyos, meghatározott ültetvényeiről. Szám szerint 42 településről.
A Gönci barack és a belőle készült pálinka hungarikum. A hungarikumokról sok dolgot el lehet mondani, egy azonban biztos: a mieink. Vannak népek, akik a saját, egyedi dolgaikra sokkal büszkébbek, főleg, ha azok jók és mások is kedvelik. Nem ciki, sőt! Gondoljunk csak bele: Olaszországból egy igazi foodie nem tér haza valami különleges, területválogatott olivaolaj nélkül. Olyan sem fordult még elő, hogy Portóban valaki kihagyta a portói bort, de a párizsi utcaképhez is hozzátartozik a bagettel bicikliző bohém. A Gönci barack ráadásul eredetvédett, ezen a helyen van az otthona. Bárhová ültetnek göncibarack-fát, a termése sehol nem lesz olyan jóízű, mint a saját termőhelyén, a Zemplén lábánál. A talaj, az időjárás és az a tudás is hozzájárul ehhez, ami az itt élő emberek birtokában van. Ehhez értenek, ezzel foglalkoztak egész életükben. Érdemes megismerni, védeni, előnyben részesíteni a kevésbé ízes, de ipari célokra alkalmasabb, nem annyira érzékeny fajtákkal szemben. Mi azt valljuk: jó a színesség, Nem szeretnénk egyformává válni és örülünk annak, hogy van olyan értékünk, ami egyedi.
Érdekes linkek
Itt van néhány érdekes link. Élvezze a böngészést :)Hírek, érdekességek
Túrák
Kapcsolat
Cím: 3896, Telkibánya, Nagy út 2/A
Mobil: 70/600-999-3
E-mail: info@abatur.hu
Facebook: facebook.com/hellozemplen