MESTERSÉGEK NYOMÁBAN: 52 HAGYOMÁNYOS ÉLETMÓD-ÉLMÉNY A KÁRPÁTOKBAN

PROJEKT SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

MESTERSÉGEK NYOMÁBAN: 52 HAGYOMÁNYOS ÉLETMÓD-ÉLMÉNY A KÁRPÁTOKBAN

A “52 Carpathian Lifestyle Experiences: Reinventing Traditional Work Cultures” (“Mesterségek nyomában: 52 hagyományos életmód-élmény a Kárpátokban) elnevezésű, 24 hónapos (2019. október 25. – 2021. október 24.), 576081,52 eurós költségvetésű projekt a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretein belül, az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. A projekt megvalósításában résztvevő partnerek: Ukrajnából az Ivano-Frankivszki Régió Turisztikai Egyesület, Az Ivano-Frankivszki Megyei Közgyűlés Nemzetközi Együttműködési, Eurointegrációs, Turisztikai és Beruházási Osztálya, Romániából a Szatmárnémeti Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Iparkamara, Szlovákiából a Kassai Regionális Turizmus Egyesület, Magyarországról az Aba Turisztikai Egyesület.

A projekttevékenység Ukrajnában Ivano-Frankivszk és Kárpátalja megyét, Romániában Máramaros és Szatmár megyét, Szlovákiában Kassa és Presov megyét, Magyarorazágon Borsod-Abaúj- Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinti. Ezek a határon átnyúló területek számos felfedezetlen értéknek, érintetlen tájnak és vendégszerető embernenk adnak otthont. Korunk kulturális élményeket kereső utazója számára érdekes célpontokat jelent a hagyományos kárpáti életmódot és mesterségeket felvonultató vidék. Sajnos a technológia előretörésével párhuzamosan tűnnek el ezek az értékek, melyek gazdasági jelentősége is nagyban alulértékelt. Ezek a térségek napjainkban szembesülnek azzal a kihívással, hogy kultúrájuk a turizmus célkeresztjébe kerül, kitűnő új lehetőségeket kínálva az itt élőknek. S bár a helyi közösségek eltökéltek, nem mindig rendelkeznek megfelelő kereativitással és tudással a hagyományaikban rejlő potenciál kiaknázásához, és többnyire a a turisztikai szektorhoz való megfelelő kapcsolódásuk sem biztosított. Bár turisztikai attrakciókból már ma sincs hiány, ezek a területek – mint örökségturizmus-desztinációk – egyelőre kevéssé ismertek.

A projekt célja az, hogy a látogatószámot megnövelve új megélhetési lehetőségeket teremtsen az itt élőknek, miközben fejleszti és promotálja a hagyományos mesterségek és életmód köré épülő egyedi turisztikai éléményeket kínáló Kárpáti Élő Hagyományok Útját. A cél elérése érdekében a projektben résztvevő partnerek a régiók kulturális értékeire alapozva 52 piacképes terméket hoznak létre, mindeközben a helyi közösségeknek új vállalkozási lehetőségeket teremtve, ösztönözve őket arra, hogy folytassák a hagyományos tevékenységeket, ápoljva örökségüket. A projektben résztvevő partnerek olyan családi kisvállalkozásokat vagy magánembereket fognak bevonni, akik – elsősorban eldugott területeken – hagyományos gazdálkodással, élelmiszer-előállítással vagy kézművességgel foglalkoznak, és képesek új turisztikai élmények megvalósítása érdekében felhasználni saját történeteiket. A potenciális látogatók és egy új marketingszegmens elérése érdekében a projektben több mobil applikációt és piaci penetrációs technikát fogunk alkalmazni. Ezek egyike a kárpáti hagyományos mesterségek online múzeuma, egy virtuálius kalauz, ami végigvezet a Kárpáti Élő Hagyományok Útján, valamint jó néhány kisfilm, amik bemutatják a célterületen élők – pl. pékek, pásztorok, sajtkészítők és más mesteremberek – hagyományos mesterségükhöz és életmódjukhoz kapcsolódó történeteit. A Romániában megrendezésre kerülő – kárpáti hagyományos mesterségekre alapuló – nemzetközi fesztivál látogatói változatos és néha szokatlan mesterségekkel fognak megismerkedni.

A partnerek létrehoznak egy platformot a résztvevő vállalkozók és csomagszolgáltatók határon átnyúló együttmúködésre, amin keresztül megoszthatják a desztinációk jövőjével kapcsolatos nézeteiket, új piacokat hozhatnak létre helyi termékeiknek, és határon átnyúló vállalkozási kezdeményezéseket. Mindez által a projekt fenntartható turisztikai ellátási láncot fog létrehozni, és támogatja a tradicionális szektorban tevékenykedő kisvállalkozásokat és magánszemélyeket a helyi termékek piacra juttatásában. Mindezt turisztikai marketingstratégiával, utazási irodák számára szervezett nemzetközi workshoppal és turisztikai szolgáltatóknak szóló tréninggel fogjuk segíteni. A partnerek minden jelentős gyakorlatot össze fognak fogni a helyi hagyomány és kulturális turizmus terén, létrehozzák a helyi közösségeknek szóló “kreatív útmutatót” a hagyományos kulturális örökség újjáélesztésének módszertanáról.

Hogy az újonnan kidolgozott túracsomagokat – A KÁRPÁTI ÉLŐ HAGYOMÁNYOK ÚTJÁT – a leendő utazókkal megismertessük, a márkaépítő tevékenység részeként egységesített öltözék, ajándéktárgyak, bemutató stand és promóciós videók fognak készülni. A projektben utazási bloggerekkel és influenszerekkel fognak együttműködni azáltal, hogy megszervezik az élő hagyomnyokat felfedező expedíciót. Nyomtatott reklámanyag és kültéri hirdetés gondoskodik majd arról, hogy a potenciális utazók figyelmét felkeltsük a mindennapi ember – mint a hagyományos kárpáti mesterségek őrzői – történetein keresztül. A projekt utolsó fázisban a partnerek megszervezik a Nemzetközi Kárpáti Élő Hagyományok Fórumát, mint a projekt fő határon átnyúló hálózatépítő eseményét.

Ez a sajtóközlemény az Európai Unió és a Program támogatásával jött létre. A közlemény tartalmáért kizárólag az Ivano-Frankivszki Régió Turisztikai Egyesülete felelős, és az semmilyen módon nem tükrözi az Irányító Hatóság, a Közös Szakmai Titkárság vagy az Eurtópai Unió álláspontját.

 

A “Mesterségek nyomában: 52 hagyományos életmód-élmény a Kárpátokban” elnevezésű projekt az Ivano-Frankivszki Régió Turisztikai Egyesülete, partnerségben a Szatmárnémeti Kereskedelmi- Ipar- és Mezőgazdasági Kamarával, a Kassai Régió Turisztikai szervezettel, az Aba Turisztikai Egyesülettel és az Ivano-Frankivszki Megyei Közgyűlés Nemzetközi Együttműködési, Eurointegrációs, Turisztikai és Beruházási Osztályával a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretein belül, az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

A magyarországi projektiroda címe: 3896 Telkibánya, Nagy út 2/a. www.hellozemplen.hu