MESTERSÉGEK NYOMÁBAN

 

EGYSZERVOLT: Go52 ÖRÖKSÉG-HÉTVÉGE A KÁRPÁTOKON INNEN ÉS TÚL

Egyesületünk tagja annak a nemzetközi turisztikai munkacsoportnak, mely négy országban fejleszti a helyi turizmust, és fő célja, hogy még vonzóbbá tegye a vidékünket, több látogatót vonzzon és a turisztikai szezont meghosszabbítsa. Pályázati munkánk részeként olyan túracsomagokat állítunk össze, melyek hagyományos értékeinkre építenek. Szeretnénk a térségben működő turisztikai szolgáltatások üzemeltetőit a munkába bevonni, őket informálni és együttműködésre sarkallni. Terveink szerint a program eredményeképp nem csak több látogató érkezik majd hozzánk, akik szívesen költik el pénzüket önöknél, hanem a turisztikai szolgáltatók együttműködése is erősödik..

Van egy története, mely a hagyományokhoz vagy vidékünk egyedi értékeihez, jellegzetességeihez kapcsolódik? Szeretné ezt megosztani másokkal is? Olyan kézműveseket, borászokat, szolgáltatókat, vendégház-tulajdonosokat, civil szervezeteket, intézményeket, gazdákat keresünk az egész megye területéről, akik tevékenységében visszaköszönnek a hagyományok, vidékünk jellegzetességei. A programhoz szabadon és ingyen lehet.

A projekttevékenység Ukrajnában Ivano-Frankivszk és Kárpátalja megyét, Romániában Máramaros és Szatmár megyét, Szlovákiában Kassa és Presov megyét, Magyarországon Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinti. Ezek a határon átnyúló területek számos felfedezetlen értéknek, érintetlen tájnak és vendégszerető embernek adnak otthont. Korunk kulturális élményeket kereső utazói számára fontos célpont jelent a hagyományos életmód, a helyi értékek és mesterségek. Sajnos a technológia előretörésével párhuzamosan tűnnek el ezek az értékek, melyek gazdasági jelentősége is jelentősen alulértékelt.

A négyországos projekt célja az, hogy a kárpáti régió élő kulturális örökségét őrizze és támogassa. Hogy a látogatószámot megnövelve új megélhetési lehetőségeket teremtsen az itt élőknek, miközben fejleszti és népszerűsíti a hagyományos mesterségek és életmód köré épülő egyedi turisztikai élményeket kínáló Élő Hagyományok Útját. A cél elérése érdekében a projektben résztvevő partnerek a régiók kulturális értékeire alapozva 52 piacképes terméket hoznak létre, mindeközben a helyi közösségeknek új vállalkozási lehetőségeket teremtve, ösztönözve őket arra, hogy folytassák a hagyományos tevékenységeket, ápolják örökségüket. A projektben résztvevő partnerek olyan családi kisvállalkozásokat vagy magánembereket fognak bevonni, akik hagyományos gazdálkodással, élelmiszer-előállítással vagy kézművességgel foglalkoznak, és képesek új turisztikai élmények létrehozása érdekében felhasználni saját történeteiket.

A projektben a túracsomagok mellett létrehozunk weboldalt, mobilapplikációt, nemzetközi study tour-t szervezünk utazási irodák, újságírók és bloggerek számára, illetve hirdetjük a túracsomagokat a megfelelő fórumokon. Online múzeum formájában vezetjük végig a Kárpáti Élő Hagyományok Útján a térségünk iránt érdeklődőket, valamint készülnek kisfilmek, amik bemutatják a célterületen élők – pl. pékek, borászok, pásztorok, sajtkészítők és más mesteremberek – hagyományos mesterségekhez és életmódhoz kapcsolódó történeteit. A Romániában megrendezésre kerülő – kárpáti hagyományos mesterségek tematikájú – nemzetközi fesztivál látogatói változatos és néha szokatlan mesterségekkel fognak megismerkedni.

​Olyan szolgáltatók, programgazdák, kézművesek, vendégházak és vendéglátóhelyek jelentkezését várjuk, akik szívesen kapcsolódnának a programhoz, és jellemző rájuk, hogy helyi értéket őriznek. Arra szeretnénk kérni, hogy amennyiben részt venne a projektben, jelentkezzen az ABA Turisztikai Egyesület  elérhetőségein, és az adatgyűjtés időszakában segítse kollégánkat információkkal. Rendszeresen tájékoztatjuk a fejleményekről, és nagyon szívesen vesszük, ha visszajelzést küld, megosztja velünk ötleteit, gondolatait.

Hogy az újonnan kidolgozott túracsomagokat a leendő utasokkal megismertessük, márkaépítő tevékenységet folytatunk. Ennek részeként promóciós anyagok és videók fognak készülni. A projektben utazási bloggereket és influenszereket vonunk be, hogy ők is megosszák saját felületeiken a térségünkben szerzett tapasztalataikat. Nyomtatott reklámanyag és kültéri hirdetés gondoskodik majd arról, hogy a potenciális utazók figyelmét felkeltsük. A projekt utolsó fázisban a partnerek megszervezik a Nemzetközi Kárpáti Élő Hagyományok Fórumát, mint a projekt fő határon átnyúló hálózatépítő eseményét.

A programhoz való csatlakozás önkéntes és ingyenes. A becsatlakozóknak az alábbiakat nyújtjuk:

  • Az „Egyszervolt – Go52 örökség-hétvége” reklámfelületein való megjelenést, négy országban.

Túracsomagokban való szereplést

  • A Kárpáti Élő Örökség virtuális múzeumában való megjelenést
  • Mobilapplikációs támogatást
  • Együttműködési felületet a hálózat tagjaival és a nemzetközi szolgáltatókkal
  • Részvételi lehetőséget a Kárpáti Hagyományok Nemzetközi Fesztiválja nevű nemzetközi eseményen Romániában.

A csatlakozni szándékozó tagok 2020. július 31-ig tehetnek nyilatkozatot csatlakozási szándékukról. Közülük 13-an lesznek kiválasztva a csomagtúrák szereplőiként. A csatlakozás írásban történik. A jelentkezési lap kitöltésével. Kérjük, mellékeljenek egy leírást arról, miért szeretnének csatlakozni, és mi az a hagyományos érték, amit képviselnek. A kiválasztott tagok számára képzési és network lehetőséget nyújtunk, ami szintén költségmentes számukra.

A válság elsőként és legmélyebben a vendéglátást és a turizmust érintette, ennek következményeképp idén a belföldi turizmus kerülhet a fókuszba. Hiszünk abban, hogy a turizmus jelenlegi leállása időszakos, és ez a helyzet jó lehetőséget kínál nekünk arra, hogy megmutassuk értékeinket. Hogy azok, akik eddig csak külföldön tudták elképzelni az utazásukat, tartósan felfedezzék a határainkon belüli lehetőségeket is.

A “52 Carpathian Lifestyle Experiences: Reinventing Traditional Work Cultures” elnevezésű, 24 hónap időtartamú (2019. október 25. – 2021. október 24.), 576 081,52 eurós költségvetésű projekt a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretein belül, az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. A projekt megvalósításában résztvevő partnerek: Ukrajnából az Ivano-Frankivszki Régió Turisztikai Egyesület, Az Ivano-Frankivszki Megyei Közgyűlés Nemzetközi Együttműködési, Eurointegrációs, Turisztikai és Beruházási Osztálya, Romániából a Szatmárnémeti Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Iparkamara, Szlovákiából a Kassai Regionális Turizmus, Magyarországról az Aba Turisztikai Egyesület.

Ez a közlemény az Európai Unió és a Program támogatásával jött létre. A közlemény tartalmáért kizárólag az Ivano-Frankivszki Régió Turisztikai Egyesülete felelős, és az semmilyen módon nem tükrözi az Irányító Hatóság, a Közös Szakmai Titkárság vagy az Európai Unió álláspontját.

Csatlakozási szándékát itt jelezheti!